Սպիտակուցներ, ածխաջրեր, ճարպեր

Սպիտակուցներ

Սպիտակուցներն ունեն բարդ կառւցվածք։ Բոլոր սպիտակուցները բաղկացած են O-ի, C-ի, N-ի և  H-ի ատոմներից։Շատ սպիտակուցենր պարունակում են նաև ծծմբի, տարբեր մետաղների՝ երկաթի, ցինկի, պղնձի ատոմներ։ Ցանկացած կենդանի օրգանիզմում,այդ թվում նաև մարդու օրգանիզմում կան տասնյակ հազարավոր սպիտակուցներ։

Բոլոր սպիտակուցները պոլիմերներ են, որոնց մոնոմերները ամինաթթուներ են։ Սպիտակուցնե-    րը տարբերվում են միմյանցից ամինաթթուների քանակով, դրանց տեսակով և դասավորման հաջորդականությամբ։

Ամինաթթուների մի մասը կազմված է ամինախմբից և կարբօոսիլային խմբից, իսկ մյուս մասը բոլոր ամինաթթուներում տարբեր է և կոչվում է ռադիկալ։

Սպիտակուցների մոլեկուլները կարող են լինել տարբեր ձևի՝ պարուրաձև, ծալքավոր կամ գնդաձև, ընդ որում, դրանք ունեն կառուծվացքային մի քանի մակարդակներ՝ առաջնային, երկրորդային, երրորդային, չորորդային։ Առաջնային կապի ժամանակ սպիտակուցները միանում են իրար կովալենտ կապի միջոցով,որը կոչում է պեպտիդային կապ,առաջացած միացությունը կոչվում է պեպտիդ:Երկու ամինաթթուներով առաջացած միացությունը կոչվում է կրկնակի պեպտիդ,իսկ բազմաթիվ ամինաթթուներից կազմվածը՝պոլիպեպտիդ:Պոլիպեպտիդային շղթան սպիտակուցի  առաջնային կառուծվացքն է:

Սպտակուցները լինում են ջրում լուծվող և չլուծվող:Որոշ սպիտակուցներ թելի տեսք ունեն,որոշներն էլ գնդաձև են:Որոշ սպիտակուցներ ակտիվ են որոշները ոչ։

Ածխաջրեր

Բջջում կան ածխաջրեր կամ շաքարներ(սախարիդներ):Բույսերի բջջիջներիում ավելի գերակշռում են ածխաջրերը քան կենդանի օրգանիզմներում:Ածխաջրերը կազմված են C-ի, O-ի և H-ի  ատոմներից և ունեն ընդհանուր բանաձև։

Կան պարզ(միաշաքարներ) և բարդ(բազմաշաքարներ) ածխաջրեր։ Միաշաքարներից են գլյուկոզը, ռիբոզը, դեզօոսիռիբոզը։ Բազմաշաքարներից են օսլան և թաղանթանյութը, գլիկոգենը։ Բազմաշաքարները ջրում վատ են լուծվում,կամ չեն լուծվում և անհամ են։

Ածխաջրերը ունեն կառուցողական և էներգիական ֆունկցիա:

Ճարպեր

Լիպտիդներն օրգանական նյութերր խումբ են, որոնք լավ չեն լուծվում ջրում, բայց լավ լուծվում են բենզինում և մի շարք այլ օրգանական նյութերում։

Լիպտիդները տարբերվում են մեծ բազմազանությամբ, դրանցից են ճարպերը և յուղերը։ Ճարպերը կարող են լինել ջրի աղբյուր, նրանց վերափոխման արդյունքում առաջանում է մեծ քանակությամբ ջուր, որը կարևոր է երկար ժամանակ առանց ջրի գոյատևող կենդանիների համար։Մասնավորապես, ուղտերի սապատներում կուակվող ճարպի շնորհիվ նրանք 10-12 օր կարող են ջուր չխմել։

 

Реклама

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s